Hvis din hund får konstateret polymyositis, så beder vi dig informere din opdrætter, så de kan tage deres forholdsregler fremadrettet.
Polymyositis er en arvelig sygdom, som ses hos kooikeren. Sygdommen er en autoimmun tilstand, der forårsager kronisk betændelse i en eller flere muskler. De ramte muskler bliver svagere og svinder ind.
Polymyositis er en progressiv sygdom, den kan behandles, men desværre ikke altid med succes. Overordnet bliver musklerne svage, der ses nedsat følsomhed og manglende koordination af bevægelser. I værste tilfælde dør hunden af sygdommen. Tegn og symptomer kan variere meget, så sygdomstilfælde kan være svære at genkende.
Typiske tegn på polymyositis er:
- Synkebesvær – både når hunden drikker og spiser
- Gangbesvær
- Åndedrætsbesvær
- Evt. en kombination af ovenstående
Universitetet Utrecht i Holland kan hjælpe med råd og vejledning ift. sygdommen og evt. behandling. Diagnosen polymyositis fastsættes via en muskelbiopsi, som tages hos egen dyrlæge.
DKC anbefaler ved mistanke om polymyositis, at du:
-optager en video af hunden og/eller laver en kort beskrivelse af symptomerne
-orienterer Dansk Kooiker Club/Sundhedsudvalget på mail: sundhed@kooikerhondje.dk
-kontakter Utrecht Universitet, Department of Clinical Sciences of Companion Animals på mail: y.oPolymyositiseer@uu.nl eller p.j.j.mandigers@uu.nl og fremsender beskrivelse/video af symptomer, dine kontaktoplysninger og hundens registreringsnummer.
Det skal du, som opdrætter vide om polymyositis:
Forskerne har fundet genstrenge, der kan påvise om en hund er bærer af polymyositis-genet. Det anbefales derfor, at du kender din hunds status for polymyositis, inden du opdrætter hvalpe.
Man kan via et swab hos dyrlægen, som sendes til VHL i Holland få kendskab til hundens polymyositis-status. Det samme swab kan i øvrigt bruges til test af ENM (Hereditary Necrotising Myelopathy/Kooikerlammelse) og VWD (von Willebrand Disease, som er en blødersygdom). Klik her for at bestille og/eller læse mere på den hollandske klubs (VHNK) side.
Har du fået lavet en ENM/VWD-test på din hund, kan du efterfølgende ved at kontakte universitet få lavet testen for Polymyositis-status uden at skulle sende en ny blodprøve.
Har du opdrættet et kuld hvalpe, så er det muligt at indsende en mundswap-prøve fra disse og ud fra den få angivet polymyositis-status. Dog skal du være opmærksom på, at hvis test-resultatet skal registreres på hvalpene, så skal hvalpene være chippede før test-kittet bestilles. Se mere nedenfor.
Polymyositis-status opdeles i tre grader:
WW – Homozygous wildtype – clear (fri) – meget lille risiko for at udvikle sygdommen.
WM – Heterozygot – carrier (bærer) – lav risiko for at udvikle sygdommen.
MM – Homozygous mutant – forhøjet risiko for at udvikle sygdommen.
Det anbefales, at mindst den ene hund i en kombination er status WW (fri).
Det anbefales også ikke at udelukke hunde med status WM og MM fra avl, da det vil udelukke for mange hunde og give problemer med manglende diversitet i genmassen.
Kombinationer, hvor begge hunde er status WM (bærer) eller MM (mutant), frarådes kraftigt.
Læs mere på den Hollandske klubs hjemmeside om polymyositis her.
Sådan bestiller du test af polymyositis-status
Ønsker du test af din hund, udfyldes en formular på den Hollandske klubs hjemmeside her.
Ved bestillingen er det vigtigt, at du samtidig giver tilladelse til, at resultatet bruges i Fit2Breed, gemmes og bruges andre steder. Blodprøven foretages ved egen dyrlæge og sendes efterfølgende til Holland.
Ønsker du test af hvalpe via et mundswap, sendes en mail til: DNA_DGK@uu.nl, hvor det angives hvor mange test-sæt, du ønsker tilsendt. Testsæt og vejledning sendes til dig med posten.
OBS:
Der forskes aktivt i Polymyositis og ny information gøres
løbende tilgængelig.
I april 2025 har Paul Mandigers, som er forsker ved Utrecht Universitet i Holland, under et oplæg i den tyske Kooikerklub formidlet nogle
anbefalinger i avlen, som er anderledes end de aktuelle anbefalinger fra den
hollandske klub VHNK. Det betyder at de anbefalinger, som DKC formidler her på
siden, i nogen grad også afviger fra de seneste opdateringer. Vi holder øje med
udviklingen og hvordan Holland reagerer. Bestyrelsen i DKC vil overveje om klubbens anbefalinger skal ændres, men har endnu ikke taget stilling til dette.
Som opdrætter må du vurdere, hvad der er bedst i forhold til den parringskombination, som du påtænker. Du kan til enhver tid kontakte klubbens
Sundhedsudvalg for sparring.