Det er ikke kun opdrætteren, der skal stille krav til hvalpekøberen – men også hvalpekøberen der skal stille krav til opdrætteren. Det kan være svært at huske alle spørgsmål, når man sidder hos en opdrætter - derfor kan det være en god ide at lave en liste over spørgsmål, inden man kommer på besøg.
Nedennævnte punkter kan være med til at hjælpe i beslutningen om, hvor man skal købe sit nye familiemedlem.
Besøg flere opdrættere
Besøg altid flere opdrættere. Selvom du måske er helt sikker på, at du har fundet den rigtige opdrætter for dig, så vil du kunne lære meget ved at se andre Kooikere hos andre opdrættere.
Sunde og raske hunde/hvalpe
Se efter om hundene/hvalpene virker sunde og raske. De skal have rene og klare øjne (der ikke løber) og ikke lugte i ørene (kan være tegn på øreproblemer). Generelt skal hundene se velplejede ud og være i god fysisk form. Hvis opdrætteren har flere hunde, kan man med fordel spørge om man må hilse på dem – eller få en forklaring, hvis de er lukket væk fra flokken.
Sund avl
Hvis en opdrætter siger “jeg avler sunde hunde” hvad betyder det? Hvordan sikrer opdrætteren en sund avl? Hvilke garantier stilles der i forbindelse med hvalpens/hundens sundhed?
En del af familien
Kooikeren egner sig ikke til at leve isoleret, derfor bør hundene i kennelen være familiehunde. Det vil sige, at hundene ikke er lukket væk, men er i menneskelig kontakt de fleste af døgnets timer.
Hvalpe på fuld tid
At have et kuld hvalpe er fuldtidsarbejde. Der skal skiftes aviser, fodres og socialiseres og meget meget mere. Det kan være en balancegang - blot med et enkelt kuld - at få tiden til at slå til. Specielt hvis der er andre hunde i kennelen, der ikke skal ”sættes til side”, mens man har et kuld hvalpe. Ofte vil en opdrætter planlægge, hvornår et kuld kommer til verden, ud fra hvornår man har bedst tid til hvalpene.
Hvalpetid
Hvor befinder hvalpene sig fra de bliver født til de skal rejse hjemmefra? Her er det vigtigt, at hvalpenes opvækst sker i et trygt miljø – hvor hvalpene vokser op som en del af familien i huset. De skal lære “huslyde” at kende – støvsuger, fjernsyn, døre der smækker og mennesker der kommer på besøg. Hvalpene bør ikke placeres isoleret fra familien eller huset, men skal på den anden side ikke placeres midt i et rum, hvor der konstant er uro/gennemgang. De første ca. 3 uger skal tæven og hvalpene have fred og ro. Du skal derfor ikke forvente at kunne komme på besøg før efter hvalpene er fyldt ca. 3-4 uger.
Socialisering
Et hvalpekuld skal socialiseres – og det sker ikke kun indenfor hjemmets 4 vægge. Spørg til hvordan opdrætteren socialiserer sine hvalpe.
Den rigtige hvalp til den rigtige familie
Der kan være stor forskel på, hvad hvalpekøbere forventer af deres nye hvalp. I et kuld kan hvalpenes personlighed variere. Derfor er det en god ide, at man som opdrætter gør sig nogle tanker omkring hvilken hvalp der passer bedst til hver familie. Spørg hvordan opdrætteren finder frem til, hvilken hvalp der egner sig bedst til netop din familie. Det er også en god ide at vente med at fordele hvalpene i kuldet til de er ca. 6-7 uger gamle, først omkring denne alder er hvalpene rigtig begyndt at vise, hvem de er.
Køb af hvalp – en tillidssag
At købe hvalp er en tillidssag. Derfor er det vigtigt, at du som hvalpekøber har tillid til din opdrætter og føler, at I kan have en god dialog resten af din hunds liv – også hvis der skulle gå noget galt.
Dansk Kooiker Club (DKC) er en specialklub under Dansk Kennel Klub, for hunderacen Hollandsk Kooikerhondje. Klubben er stiftet den 13/11 2004. Klubben har til formål i samarbejde med DKK og i overensstemmelse med DKKs formål og internationale forpligtelser at arbejde for at fremme kendskabet til Kooiker hunden og gennem oplysning om hensigtsmæssig avl at bidrage til at bevare og/eller forbedre racens kvalitet i forhold til standarden, sundhed, temperament, eksteriør og brugsegenskaber.
© 2025 Dansk Kooiker Club. All rights reserved.