Overvejer du at bruge din hanhund til avl og har du et stort engagement for at bidrage til racen? Måske vil du gerne have hund nummer to, og det må gerne være en hvalp efter din egen hanhund.
For en antalsmæssig lille race som Hollandsk Kooikerhondje, er det vigtigt at have mange hunde i avlen, så den avlsmæssige population ikke bliver for snæver. Dansk Kooiker Club opfordrer derfor til, at du lader din hanhund blive brugt i avlen og sætter ham på
For at kunne avle sunde hunde stiller DKC/DKK nogle krav til avlsdyrene. Det er vigtigt for racens standard kun at avle hvalpe på forældre, der er både psykisk og fysisk raske, ligesom der kan være genetiske sygdomme, som man vil forsøge at undgå. Sidst bør man også se på de rent visuelle og brugsmæssige egenskaber, der kan have betydning for hvalpenes udseende og størrelse og hvordan de er at arbejde med.
Du kan se DKC's avlsrestriktioner
Tidshorisont fra opstart til mulig parring
Overvejer du at benytte din han til avl, anbefaler vi at du udstiller ham, så du ved, om han kan godkendes til avl. Dernæst at få foretaget de nødvendige sundhedsundersøgelser.
Du skal forberede dig på, at både udstillinger og sundhedsundersøgelser tager tid. Når først din hund er avlsgodkendt, kan du få den på hanhundelisten og reklamere med den på diverse sociale medier.
Læs mere om selve processen og lær mere om avl i de følgende afsnit.
ER DIN HUND EGNET TIL AVL?
Kan din hanhund benyttes i avl? Hvis du er i tvivl om processen eller om din hund er egnet til avl, er du altid velkommen til at kontakte sundhedsudvalget
Klubben har også etableret en mentorordning, hvor du kan søge hjælp og rådgivning.
UDSTILLING
For at opfylde DKC’s avlsanbefalinger, skal hunden bedømmes med Very Good eller Excellent.
Det er kun officielle DKK godkendte dommere, der kan bedømme hunden. Dette kan foregå på udstillinger eller ved personlig fremvisning for en godkendt eksteriørdommer. Uanset hvilken fremvisning du vælger, skal den bestilles via
Før din hund kan blive klar til avl, skal den igennem nogle generelle helbredsundersøgelser hos en dyrlæge. Her tjekkes hundens almene sundhed, undersøges for sygdomme, og tjekkes for evt. små defekter/abnormiteter.
Din hund skal have foretaget følgende helbredsundersøgelser hos dyrlægen efter 1 års fødselsdagen.
Bestil rekvisition til PL undersøgelse via
DNA test for arvelige sygdomme
I DKC anbefaler vi, at alle avlsdyr DNA testes for alvorlige arvelige sygdomme. DNA testen udføres ved hjælp af en blodprøve, der sendes til et laboratorium i Ütrecht i Holland. Der kan testes for Hereditary Necrotizing Myelopathy (ENM) og Polymyositis (PM). Det er muligt at få gemt prøvesvarene i laboratoriets database, således at resultaterne kan bruges i avlsprogrammet "Fit2Breed". Du finder link
Det anbefales at få lavet alle tests på samme blodprøve og få svarene gemt i databasen i Holland.
Hvis der bestilles DKK rekvisitioner til tests, vil de efterfølgende blive registreret på din hund, når du indsender resultatet til DKK.
Hunden bør testes for ENM. Mindst ét af forældredyrene skal før parring være registreret genetisk fri for ENM. Du kan se mere om ENM
Hunden bør testes for PM. Læs mere om PM og anbefalingerne vedr. avl
Øjenlysning
Cataract og Distichiasis er arvelige øjensygdomme, som kan forekomme hos racen. Der ses dog ikke ret mange tilfælde. DKC anbefaler, at avlshunde øjenlyses inden avl. (Det er ikke et krav).
Der tilbydes kollektive øjenlysninger, hvor det er billigere, se mere
HD og AD
I andre lande som f.eks. Sverige og Tyskland undersøger de deres hunde for HD og AD. Det har vi ikke krav om i Danmark. Men du kan komme ud for, at en udenlandsk tæveejer spørger efter dette, før en parringsaftale kan indgås.
Læs mere om sygdomme
Forplantningsevne
Det kan være en god idé at få din hanhund undersøgt mht. sædkvalitet o.lign. – hvis han f.eks. er gammel, hvis han har slægtninge, som er sterile, eller hvis han har parret, men tæven gik tom.
Det er opdrætterens ansvar, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis.
Mentalbeskrivelse
Det er altid vigtigt kun at avle på mentalt stærke forældredyr. Hvis du er usikker på, om din hund er mentalt klar til avl, kan du søge råd og vejledning i DKC. Læs evt. mere om DKK's mentalbeskrivelser
PARRING OG AVLSVEJLEDNING
Anbefaling ifht. alder
En Kooiker er først psykisk fuldt udviklet omkring 2 års alderen, så det er en god ide at vente med at bruge ham i avlen, til han er omkring 2 år gammel.
Derudover kan det være en god idé, hvis den første parring bliver med en erfaren tæve. Der er ikke noget i vejen med at lade to uerfarne hunde parre, og det kan da også sagtens lykkes. Men der er en risiko for, at de to uerfarne hunde ikke kan få det til at lykkes, og så står man med en skuffelse.
Der kan være behov for at benytte inseminering. Det kan være store afstande, der gør det umuligt at bringe han og tæve sammen.
Find en tæve, der passer til din hanhund.
Når din hanhund kommer på hanhundelisten, så kan tæveejerne se, at han står til rådighed, og de kan se de grundlæggende oplysninger om ham. Læs racestandarden
Det er oftest tæveejeren, der kontakter hanhundeejeren og spørger om I kan få en aftale om parring. Husk at du som hanhundeejer har ret til at sige nej.
Tæveejeren har sandsynligvis studeret stamtavler, sundhed, eksteriør og andet inden kontakten til hanhundens ejer. Begge parter bør sætte sig grundigt ind i tingene, før I indgår en aftale. Det er tæveejeren, der har det formelle ansvar for hvalpene. Men hanhundeejeren har også et moralsk ansvar, så I skal være enige om at jeres hunde er en god kombination.
Ud over sundhed, linjer og lignende som man kan søge oplysninger om via hundeweb, på DKC's hjemmeside, ZooEasy og andre steder, så er temperament også vigtig. Du kender selv din hund og ved hvilket temperament den har. Det kan være en god ide at møde hunhunden inden I indgår en endelig aftale.
Hvordan finder jeg den rette?
Som hanhundeejer kan man afvente, om der kommer forespørgsler. Men du er altid velkommen til at lave opslag med billeder og beskrivelser af din avlgodkendte hanhund. Der findes flere Facebook grupper, både danske og udenlandske, hvor du kan vise din hund. Man kan også oprette en hjemmeside.
Hollandsk Kooikerhondje er en antalsmæssig lille race og vi anbefaler derfor 0% i indavl i 3. led.
Det vil sige, at der ikke er nogen hunde, der står anført to gange i en stamtavle som går 3 led tilbage.
Iht. avlsrestriktionen skal man holde sig under 6,25% - men som lidt uerfaren opdrætter er det bedre at holde sig til 0%, da man ellers skal have viden om det der ligger i linjerne bag, så man ikke risikerer ”dobbelt op” på sygdomme i tidligere generationer.
Hvis man ikke har erfaring med at læse stamtavler og ikke har adgang til f.eks. ZooEasy, kan vi kun anbefale at kontakte sundhedsudvalget eller en rutineret avler. Det er vanskeligt for en ny opdrætter at forholde sig til arvelige sygdomme og andre faktorer, der kan spille negativt ind på et kuld hvalpe.
Benyt dig evt. af DKC's mentorordning.
PARRINGSAFTALE OG DOKUMENTER
Parringsaftale
I god tid inden parringstidspunktet, skal du få lavet en parringsaftale. Begge parter kan have en del overvejelser og hensyn at tage, og det kan derfor godt være, at du får et "nej" til parring.
Der er ikke faste regler for en parringsaftale, det er en aftale, hvor I skal blive enige om pris, tid, sted osv. Det typiske er, at tæven skal besøge hanhunden et antal gange, og at der bliver betalt et beløb for disse parringer samt et beløb pr. hvalp.
Hos DKK finder du forslag til disse aftaler.
Sig ikke ja til en parring, hvor indavlskoefficienten er for høj. Man bør aldrig lade en hanhund lave for mange hvalpe. Man bør tilstræbe at lave kombinationer med lav indavlskoefficient.
For at undgå matadoravl, så kan en hanhund kun parre et begrænset antal gange. I Danmark er grænsen for matadoravl op til 25 hvalpe. Der må derfor gerne gå nogen tid imellem parringerne, så parterne kan nå at se hvalpene. Alt efter hvor mange hvalpe, der kommer i kuldene, så kan en hanhund måske kun parre 3-5 gange i Danmark.
En hund bør selvfølgelig ikke bruges i avlen, hvis den har en arvelig sygdom eller andre alvorlige defekter. Men den behøver ikke være perfekt. Hvis din hund har en ”svaghed” f.eks. højt ansat hale eller ikke ret tydelige øreringe – så bør den IKKE parres med en hund, der har den samme svaghed. Det er kombinationen, der er vigtig.
Det er vigtigt både for det enkelte kuld og for den fremtidige avl at vælge den tæve, der er en god kombination til din hanhund.
Brug kun hunde til avl, der har et temperament, som du gerne vil give videre til hvalpene.
PARRING
Det kan være en god idé, at hundene mødes inden parringen og I indgår den endelige aftale. Det er rigtig godt at få afstemt om hundene passer til hinanden, da det kan være et problem at finde et nyt match med kort varsel. En parring bygger altid på tillid, og det er derfor vigtigt, at man har en åben og god dialog inden en parring finder sted.
Hvis det er første gang din han skal parre, så kan det være en god ide at vælge en erfaren tæve. Det kan også være en god ide at alliere sig med en erfaren opdrætter, hvis det er første gang, man skal assistere sin hund i parringen.
Det er vigtigt at få parret på det rigtige tidspunkt i løbetiden. Normalt er tæven parringsvillig i et par dage og det kan være en god ide, at parre flere gange med en eller to dages mellemrum. En dyrlæge kan tage progesteronprøve på tæven, og deraf fastslå om parringstidspunktet er optimalt.
Nogle gange er timingen, kemien eller fysikken ikke rigtig, og tæven kan afvise hanhunden eller omvendt. Derfor kan det være en god ide, at tæveejeren har en plan B.
Stævnemødet
Når dagen oprinder husk da at være tålmodig. Nogle gange går der kun få minutter før det lykkes, men andre gange skal man vente i timer. Lad hundene være frie sammen, men på et afgrænset område, så I kan holde øje med dem.
Hvis tæven er meget afvisende, så skal I ikke lade dem prøve for længe – det er ikke sjovt for tæven og du risikerer, at hanhunden ikke tør gøre tilnærmelser en anden gang. Det kan være, at tæven ikke helt er klar. Så aftal at I kan prøve igen dagen efter. Selvom en dyrlægetest på tæven viser at tidspunktet er rigtigt, kan det forekomme, at tæven alligevel ikke vil.
Afvisningerne kan også være en del af ”spillet”. Hold øje med hundene, så længe de ikke mister modet og gejsten, så er det acceptabelt. Nogle gange skal de prøve mange gange, før det lykkes. Hold gerne en eller flere pauser – skil hundene ad, og lad dem hvile i separate værelser eller evt. i bilen – og drik en kop kaffe, der er sikkert en masse at snakke om. Så kan I prøve igen, måske lykkes det nu. Vi anbefaler ikke, at tæven og hanhunden opholder sig på samme grund i flere dage.
Når det lykkes, så hænger hundene sammen. Derefter vil hanhunden hoppe ned til den ene side og dreje det ene bagben med. Måske har han brug for lidt hjælp. Så står de hale mod hale. Støt dem medens de hænger sammen – mest for at de skal stå roligt og ikke gøre skade på hinanden. Nogle tæver kan ikke lide det og forsøger at slippe fri, men det tager den tid som det tager. Det er meget forskelligt hvor længe – det kan være fra ganske kort tid og op til f.eks. 30 minutter.
Efter gennemført parring
Nogle hanhunde bliver ”høje” af at have parret, og kan i dagene efter være lidt mere ”på dupperne” overfor tæver, og måske også overfor hanhunde. Det fortager sig dog oftest efter er par dage. Andre hanhunde virker slet ikke påvirket af oplevelsen.
HVALPE
Måske skal du selv have en af hvalpene. I skal derfor aftale, hvilket køn og i hvilken rækkefølge hvalpene kan vælges.
Det er altid en god ide at se, hvordan et hvalpekuld udvikler sig, inden du lader din hund parre igen. Måske udvikler hvalpene sig ikke helt som ønsket – det betyder ikke, at din hund ikke kan bruges igen, men du skal så finde en anden kombination næste gang.
Har man mulighed for det, kan det være hyggeligt at arrangere et eller flere hvalpebesøg. Her vil du have mulighed for at følge med i hvalpenes udvikling. Det kan være vigtigt i forhold til at vurdere din tæves evne og hanhundens evne til at bidrage med noget i avlen. Ved at se på hvalpene, kan du også få viden og erfaring med, hvilke egenskaber du søger til en eventuel kommende parring.
NY VIDEN OG TIPS
Både bestyrelsen og sundhedsudvalget i Dansk Kooiker Club vil gerne bistå dig med gode råd og vejledning, du er altid velkommen til at henvende dig. Benyt dig evt. af klubbens mentorordning.
Ny viden og information - Hold dig opdateret
Der kan hele tiden komme ny viden og information omkring racens sundhed. Dansk Kooiker Club holder sig orienteret via internationalt samarbejde med andre klubber og informerer medlemmerne, via arrangementer, facebook, klubblad og hjemmeside. Der kan med ny viden også komme nye anbefalinger til, hvad man bør gøre som ejer til en avlshund.
Tips
Kend klubbens avlsrestriktioner og avlsanbefalinger, der er krav for at udstede FCI/DKK stambøger til hvalpene.
Bliv medlem af DKK og få adgang til hundeweb og rabat på mange ydelser.
DKK har mange vejledninger og blanketter bl.a.:
Dansk Kooiker Club (DKC) er en specialklub under Dansk Kennel Klub, for hunderacen Hollandsk Kooikerhondje. Klubben er stiftet den 13/11 2004. Klubben har til formål i samarbejde med DKK og i overensstemmelse med DKKs formål og internationale forpligtelser at arbejde for at fremme kendskabet til Kooiker hunden og gennem oplysning om hensigtsmæssig avl at bidrage til at bevare og/eller forbedre racens kvalitet i forhold til standarden, sundhed, temperament, eksteriør og brugsegenskaber.
© 2024 Dansk Kooiker Club. All rights reserved.