Avlsrestriktioner:
Avlsrestriktioner skal overholdes for at kunne få en DKK-stambog til hvalpene.
Der kræves at:
Avlsanbefalinger:
Dansk Kooiker Club har nogle krav, de kaldes ”Avlsanbefalinger”. Disse skal overholdes for at få hvalpene på klubbens hvalpeliste, samt for at få påtegningen ”Denne hund er avlet efter Dansk Kooiker Clubs og DKK’s avlsanbefalinger” på stambogen for hvalpene.
DKC opfordrer iøvrigt til:
Derudover er der i opdræt en række ting, som Dansk Kooiker Club opfordrer sine medlemmer til at tage hensyn til, da de kan have betydning for hvalpenes og dermed racens sundhed.
Indavl
DKC opfordrer sine opdrættere til at have en meget lav indavlskoefficient – gerne 0% i 3. led. Hollandsk Kooikerhondje er en antalsmæssigt lille race og har brug for spredning i avlen.
ENM
Avlshunde bør undersøges for ENM. En bærer af ENM kan godt bruges i avlen, men bør kun parres med en fri hund. På hanhundeliste og opdrætterliste bliver det oplyst om en hund er ENM-testet. Og der føres på hjemmesiden en liste over ENM-tests. OBS. For parringer fra og med 1. juli 2022 skal mindst ét af forældredyrene skal før parring være registreret genetisk fri for ENM i DKK.
Øjenlysning
Der findes arvelige øjensygdomme og DKC opfordrer til at avlshunde får foretaget en øjenlysning inden parring.
Avlshunden
Tæven bør tidligst indgå i avlen, når den er 2 år. En tæve bør maksimalt have 5 kuld i sin levetid – og det sidste kuld inden tæven fylder 8 år. Tæven bør have passende pauser mellem kuldene. Får tæven kuld i to efterfølgende løbetider, skal hun have pause i den næste løbetid.
Hanhunden bør tidligst indgå i avlen når han er 18 måneder og bliver i princippet ikke for gammel.
Det er opdrætterens ansvar, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis.
Matadoravl
For racens fremtid er det vigtigt at undgå matadoravl. På hundeweb udregnes løbende hvor grænsen for racen ligger, pt. er den på 17 hvalpe. Men da vi har en antalsmæssig lille race (med under 100 hvalpe reg./år), så kigger DKK dog mere på indavl end på antal. DKK reagerer således ikke, fordi en kooiker overtræder denne grænse på 17 hvalpe, hvis hvalpekuldene har overholdt den anbefalede indavlskoefficient.
Dr. Piter Bijma, der holdt 2014 foredrag til symposiet i Holland i 2014, anbefaler en indavlskoefficient på 0% i 3. led.
DKK anbefaler at indavlskoefficienten er max. 6,25%. De tillader således en i vores øjne forholdsvis høj %. Der kan være overvejelser som gør, at opdrætteren ønsker en kombination, som giver en højere indavlskoefficient end 0%, men DKC anbefaler, at kun opdrættere med særlig kendskab til linjerne, vælger at gøre dette.
Dansk Kooiker Club opfordrer til
- at holde en lav indavlkoefficient, gerne 0% i 3. led
- at en hanhund ikke bør få mere end 25 hvalpe i Danmark.
Hvis hanhunden i en alder af 7 år, ikke har fået ret mange børnebørn, så kan det overvejes at overskride dette antal. Det skal her tages med i overvejelserne, at det er tilladt, at hanhunden derudover har hvalpe i udlandet.
Opdrætterens og hanhundeejerens ansvar
Det er opdrætterens og hanhundeejerens ansvar at hunde med arvelige defekter ikke anvendes i avl.
Så længe hvalpene er i opdrætterens varetægt, skal denne sikre hvalpene en fysisk og mentalt god opvækst, herunder en god prægning. Opdrætter skal give hvalpekøberne fyldestgørende oplysninger om forældredyrene og racens egenskaber og behov. (DKC anbefaler, at klubbens hvalpepakke gives med hvalpen, denne kan købes i shoppen.)
Både opdrætter og hanhundeejer bør følge afkommets udvikling til voksne hunde og derudfra løbende vurdere deres avlsdyr.
Gentagne og/eller markante tilsidesættelser af DKK's og DKC's etiske anbefalinger vil medføre begrænsninger i en hunds avlsret – evt. nedlæggelse af avlsforbud – og/eller disciplinære sanktioner i henhold til DKKs love og stambogsføringsregler.
Andre restriktioner i andre lande.
Vær opmærksom på, at der gælder andre restriktioner i udlandet.
Dansk Kooiker Club (DKC) er en specialklub under Dansk Kennel Klub, for hunderacen Hollandsk Kooikerhondje. Klubben er stiftet den 13/11 2004. Klubben har til formål i samarbejde med DKK og i overensstemmelse med DKKs formål og internationale forpligtelser at arbejde for at fremme kendskabet til Kooiker hunden og gennem oplysning om hensigtsmæssig avl at bidrage til at bevare og/eller forbedre racens kvalitet i forhold til standarden, sundhed, temperament, eksteriør og brugsegenskaber.
© 2024 Dansk Kooiker Club. All rights reserved.